U betaalt energiebelasting over uw energieverbruik, net als ieder ander in Nederland. Het is de overheid die deze belasting vaststelt en daarmee bepaalt in hoeverre uw rekening hoger uitvalt.

Energiebelasting en BTW

Houd er rekening mee dat de energiebelasting wat anders is dan de BTW. Dit zijn twee belastingen die losstaan van elkaar. U betaalt over de levering van stroom en/of gas allereerst energiebelasting. Vervolgens betaalt u over het geheel nog eens Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), waardoor de rekening behoorlijk duurder uit zal vallen. U betaalt de energiebelasting aan uw energieleverancier. Deze draagt het vervolgens weer af aan de Belastingdienst en zorgt er daarmee voor dat het goed terecht zal komen. Niet tevreden over uw energieleverancier? Overstappen energie is tegenwoordig zo gepiept!

Opslag Duurzame Energie

Vanaf 1 januari 2013 betaalt u in Nederland daarnaast een Opslag Duurzame Energie. Dit is een extra belasting, waarmee de overheid de investeringen in duurzame / alternatieve energie wilt stimuleren. Het gebruikt het geld om subsidies te verstrekken aan bedrijven die investeringen doen in duurzame energie. Wat dat betreft betaalt een ieder in Nederland bij aan de transitie naar meer duurzame energie, ook wanneer u gebruik wenst te maken van grijze stroom. Het tarief voor de opslag geldt zowel voor stroom als voor gas, omdat u betaalt op basis van het aantal kWh en m3 dat u afneemt.

Heffingskorting

Tegenover de belastingen op energie staat in Nederland de heffingskorting. Dit is een vermindering van de belasting, die geldt voor alle particuliere aansluitingen. Dat wil zeggen, dit geldt voor alle aansluitingen met een verblijfsfunctie. Op het moment dat u in uw woning energie afneemt betaalt u energiebelasting, maar mag u de totale kosten per jaar met een behoorlijk bedrag verminderen. In 2013 bedroeg de heffingskorting bijvoorbeeld €385,53. Dit zorgt ervoor dat u uiteindelijk een flinke korting op de kosten ontvangt. Uiteraard kunt u dit combineren met een energievergelijker, zodat u kunt checken hoe u jaarlijks het voordeligst uit bent.

Onze Energievergelijker wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.7/10, gebaseerd op 63 beoordelingen van gebruikers.