Besparen op uw jaarlijkse energierekening? Maak dan slim gebruik van onderstaande bespaartips in combinatie met onze Energievergelijker om uw energiebesparing te maximaliseren.

1. Ventileer voldoende

Ondanks een goede isolatie en het vasthouden van de warmte blijft een goede verluchting belangrijk, want een droger huis is gemakkelijker te verwarmen. De beste vorm van verluchting is een gecontroleerde en permanente ventilatie. Zowel tijdens koude als warme dagen moeten alle ruimtes dagelijks worden gelucht. Hierdoor worden vochtige lucht en afvalstoffen afgevoerd en voorkom je onnodig energieverbruik.

2. Gooi de trommel vol

Door altijd met een volle trommel te wassen, bespaart u energie, water en kosten voor wasmiddel en afschrijving. Regelmatig wassen we in Nederland met een trommel die niet vol zit. Eenderde van de wasbeurten van een gemiddeld huishouden is eigenlijk overbodig, en dat kost €77 per jaar. Maak er verder een gewoonte van om zoveel mogelijk bij 40°C graden te wassen, want hoger is niet nodig om een was schoon te krijgen. Stel u draait 250 wasbeurten per jaar, waarvan 50°C op 40°C graden en 200 op 60°C: door dit om te draaien, bespaart u zo’n €15 per jaar.

3. Laat zon en wind het droogwerk doen

Een droogbeurt via de wasdroger verbruikt veel stroom: ongeveer 3,2 kWh ofwel €0,60. Een gemiddeld huishouden droogt ongeveer drie keer per week de was in de droger, dus zo’n 150 keer per jaar. Door de was bij mooi weer buiten te hangen, kunt u de wasdroger makkelijk zo’n 50 keer minder gebruiken. Dat scheelt €30 per jaar.

4. Slim koelen en vriezen

Om energie te besparen kun u de koel- en vrieskast het best regelmatig ontdooien, de deur zo weinig en zo kort mogelijk openen en warme gerechten laten afkoelen voordat ze de koelkast ingaan. Ingevroren producten kunt u ontdooien in de koelkast. De kou van de bevroren producten wordt dan gebruikt voor de koeling van de koelkast. Bewaar geen producten in de koelkast die daar niet thuishoren zoals onaangebroken conserven en vruchtgroenten als tomaten, paprika, aubergine, courgette en komkommer.

5. Kook op gas

Koken op gas kost gemiddeld zo’n €40 per jaar. Dat is veel goedkoper dan koken op electriciteit, waar u €100 voor kwijt bent. Ook keramische en halogeen kookplaten verbruiken gemiddeld €100 per jaar. Het (eveneens elektrische) inductiekoken kost zo’n €80 per jaar.

6. Let op sluipende slurpers

Elektriche apparaten verbruiken vaak ook energie als u het apparaat niet gebruikt of het ‘uit’ lijkt te staan. In een gemiddeld huishouden stroomt jaarlijks voor meer dan €100 aan energie weg. Zo is de stand-bystand van uw computer bedoeld voor het overbruggen van een korte pauze. Bent u klaar met uw computer, schakel deze dan helemaal uit.

7. Juiste bewaartemperatuur koelkast en vriezer

Volg de aanwijzingen van de fabrikant om de verschillende temperatuurzones van een koelkast te benutten. Bij een temperatuur van meer dan 6°C graden zal het voedsel veel sneller bederven. Om producten maandenlang in de diepvriezer te bewaren mag het niet warmer zijn dan -18°C graden. De maximum bewaartijd is niet voor elk product even lang.

8. Kosten om te wassen

De gemiddelde kosten voor één volle machine is lager dan voor twee half gevulde. Moet je toch dringend een halve machine wassen, druk dan de spaartoets in. Tenzij je wasgoed zeer vuil is, is een voorwasprogramma met de huidige wasmachines en wasproducten meestal niet nodig. Dat spaart energie, tijd, water en wasmiddel uit. De wasmiddelen worden steeds krachtiger, waardoor je steeds minder wasproduct nodig hebt.

9. Verbruik wasmachine op langere termijn

Hoe vaak zul je de wasmachine en wasdroger gebruiken? Hoe groter het gezin, hoe vlugger je de eventuele meerkosten van een zuiniger toestel terugwint. In een gezin met drie kinderen zal de wasmachine immers meer draaien dan bij een alleenstaande. Iemand die in een flat woont en het wasgoed nooit buiten kan drogen, moet het verbruik van de droger nog aandachtiger bekijken.

10. Verspil minder water in de badkamer

Laat het water niet onnodig lopen tijdens het poetsen van de tanden, het douchen of het wassen van de handen. Zuinig omspringen met warm water telt dubbel, want hierdoor bespaar je op het water en op de verwarmingskosten. Er is bijvoorbeeld dikwijls een onnodige vermenging van koud en warm water door een mengkraan uit gewoonte in de middelste stand te zetten. Je waterverbruik daalt ook door een spaardouchekop te installeren en een douche te nemen in plaats van een bad.

Onze Energievergelijker wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.7/10, gebaseerd op 63 beoordelingen van gebruikers.