De alternatieve energiebronnen worden ons steeds beter bekend. Dit heeft te maken met het feit dat we het broeikaseffect graag weerstand willen bieden, maar ook met de ontwikkelingen van nieuwe technieken. Deze zorgen ervoor dat duurzame energie steeds beter bereikbaar wordt en we daar gemakkelijker gebruik van kunnen maken. Denk onder andere aan water energie, bio energie, zonne energie en thermische energie. Dit zijn begrippen waar we steeds beter bekend mee raken, zodat we op een meer duurzame manier gebruik kunnen maken van stroom en gas.

Fossiele brandstoffen

De alternatieve energiebronnen vormen een alternatief voor de fossiele brandstof. We hebben hier decennialang gebruik van gemaakt, maar zijn tot het inzicht gekomen dat de invloed op ons milieu ontzettend nadelig is. Op het moment dat we elektrische energie opwekken in een kolencentrale komt er ontzettend veel CO2 vrij, nog los van het feit dat de fossiele brandstoffen uiteindelijk een keer opraken. We kunnen wat dat betreft twee belangrijke problemen het hoofd bieden, door over te stappen op de alternatieve energiebronnen en de fossiele brandstoffen steeds meer links te laten liggen.

Duurzame energie

Er zijn gelukkig een aantal alternatieven beschikbaar, die zorgen voor meer duurzame energie. Wat veel mensen niet weten is dat ook de chemische energie hiertoe behoort, op basis van kerntechnologie. De zon is een goed voorbeeld van de opwekking van kernenergie, waarbij we niet te maken hebben met enorme hoeveelheden CO2 die er vrijkomen.

Andere alternatieve energiebronnen zijn bijvoorbeeld thermische energie vanuit de aarde en water energie. Midden in de aarde ligt de temperatuur vele malen hoger dan aan het oppervlak. We kunnen gebruik maken van geothermische energie, om die warmte te benutten, bijvoorbeeld voor de verwarming van onze woningen. Water energie ontstaat als het gevolg van het getijde, maar ook op het moment dat we gebruik maken van het bekende waterrad. Er zit veel energie in water, die we kunnen gebruiken om elektrische apparaten in te schakelen.

Daarnaast maken we steeds meer gebruik van alternatieve energiebronnen als bio energie en zonne energie. We kunnen energie opwekken uit biomassa, of gebruik maken van zonnepanelen om licht om te zetten in elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat we steeds minder afhankelijk raken van de fossiele brandstoffen en kunnen werken aan een meer duurzame energievoorziening.

Overstappen op duurzame energie

Tegenwoordig bieden steeds meer energieleveranciers duurzame energie aan. Benieuwd naar het aanbod van de verschillende energieleveranciers en de huidige tarieven? Maak dan gebruik van onze handige energievergelijker, vergelijk energie en stap over in een handomdraai!

Onze Energievergelijker wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.7/10, gebaseerd op 63 beoordelingen van gebruikers.