Bent u benieuwd naar uw eigen energieverbruik? Dit kunt u aflezen op de jaaropgave die u krijgt van uw energieleverancier, of door de meterstanden regelmatig op te nemen. Doe dit bijvoorbeeld iedere eerste van de maand en houdt de standen bij, zodat u zicht krijgt op uw verbruik. Indien u een slimme energiemeter heeft kunt u deze ook op afstand uit (laten) lezen.

Energietarieven en Verbruik

De uiteindelijke energietarieven en uw verbruik hangen samen. Op het moment dat u een hoog verbruik heeft loopt de energierekening op. Houd er rekening mee dat het alleen de kilowattuurprijs is (of de prijs per kubieke meter gas) die oploopt met uw verbruik. De transportkosten, netwerkkosten en het vastrecht betaalt u altijd. De energiebelasting en BTW worden vervolgens over het totale bedrag berekend, waardoor ook deze lager uitvallen bij een beperkt gebruik. U heeft wat dat betreft wat grip op uw energieverbruik, bijvoorbeeld door het verbruik van de koelkast goed in de gaten te houden. Meer informatie over uw energieverbruik: Energieverbruikberekenen.com

Gemiddelde Energiekosten

Betrekt u voor het eerst een woning, of heeft u nog geen eerdere jaarafrekening ontvangen? Dan kunt u uitgaan van het gemiddeld energieverbruik en de gemiddelde energiekosten. Hanteer de richtlijnen zoals het Nibud die heeft opgesteld, zodat u een goed idee krijgt van waar u rekening mee dient te houden. Merkt u dat uw energieverbruik tijdens de nachtelijke uren relatief hoog is? Dan is het op basis van de nachtstroom tijden wellicht verstandig om gebruik te maken van een dubbele meter.

Nachtstroom Tijden

De nachtstroom tijden verschillen per provincie. Woont u bijvoorbeeld in Brabant? Dan geldt de dagstroom op werkdagen van 07:00 – 21:00 uur. Van 21:00 – 07:00 uur geldt de nachtstroom, net als in het weekend en op feestdagen. Woont u in een van de andere provincies? Dan geldt de dagstroom van 07:00 – 23:00 uur en de nachtstroom van 23:00 – 07:00 uur, net als op feestdagen en in het weekend. Reken met de eenheid van energie (kWh) om na te gaan wat voor u de meest voordelige optie is. Vergelijk energie in combinatie met uw energieverbruik, zodat u maximaal kunt besparen op uw energienota. Overstappen energie: zo gepiept!